Рецепти
Крокети од блитва Ана Ѓорова

Пржени крокети од блитва и кашкавал што се одличен прилог или главно јадење со салати, намази и сосови по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(1 Килограм)

Јајце(3 )

Брашно(100 Грама)

Лебни трошки(100 Грама)

Лук(5 Чешниња)

Лебни трошки(3 Супени лажици)

Гауда кашкавал(150 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Сол(по желба )

Бибер(по желба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Блитвата се мие, се вари, се цеди и ситно се сечка.
  2. Се додаваат ситно сечкан лук, 1 јајце, рендан кашкавал, 3 лажици лебни трошки и вегета. Се посолува и се зачинува по желба, па се меша.
  3. Со мала лажица се обликуваат топчиња или друга форма по желба кои потоа се валкаат во брашно, па во јајца и на крај во лебни трошки.
  4. Се пржат во врело масло и се сервираат како самостојно јадење или како прилог.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: