Рецепти
Крокети од домати Ана Ристеска

Овие грчки фритерси се служат со сос или павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(800 Грама)

Кромид(2 Главици)

Свежо нане(1 Супена лажица)

Лук(2 Чешниња)

Фета сирење(200 Грама)

Копар(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Брашно(2 Чаши)

Маслиново масло(6 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Ги миете доматите и ги ставате во вода што врие 30 секунди, па потоа ги префрлате во ладна вода. Доматите се лупат, се сечкаат на мали коцки и се отстранува вишокот сок од нив.
  2. Кромидот се сечка на коцки, а многу нането и лукот на ситни парчиња.
  3. Ги мешаме кромидот, сирењето, коцките домати, нането, лукот, копарот, па ставаме сол и бибер. Во целата смеса ставаме брашно со цел смесата да биде цврста и ја остававме во фрижидер да отстои половина час.
  4. Во тава загреваме маслиново масло, со две лажици формираме крокети и ги ставаме да се пржат додека не добијат светло кафена боја од двете страни. Кога ќе бидат готови ги поставуваме на чинија со хартија за да го упијат вишокот масло од нив.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: