Рецепти
Крокети од домати Ана Ристеска

Овие грчки фритерси се служат со сос или павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(800 Грама)

Кромид(2 Главици)

Свежо нане(1 Супена лажица)

Лук(2 Чешниња)

Фета сирење(200 Грама)

Копар(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Брашно(2 Чаши)

Маслиново масло(6 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Ги миете доматите и ги ставате во вода што врие 30 секунди, па потоа ги префрлате во ладна вода. Доматите се лупат, се сечкаат на мали коцки и се отстранува вишокот сок од нив.
  2. Кромидот се сечка на коцки, а многу нането и лукот на ситни парчиња.
  3. Ги мешаме кромидот, сирењето, коцките домати, нането, лукот, копарот, па ставаме сол и бибер. Во целата смеса ставаме брашно со цел смесата да биде цврста и ја остававме во фрижидер да отстои половина час.
  4. Во тава загреваме маслиново масло, со две лажици формираме крокети и ги ставаме да се пржат додека не добијат светло кафена боја од двете страни. Кога ќе бидат готови ги поставуваме на чинија со хартија за да го упијат вишокот масло од нив.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: