Рецепти
Крокети од домати Ана Ристеска

Овие грчки фритерси се служат со сос или павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(800 Грама)

Кромид(2 Главици)

Свежо нане(1 Супена лажица)

Лук(2 Чешниња)

Фета сирење(200 Грама)

Копар(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Брашно(2 Чаши)

Маслиново масло(6 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Ги миете доматите и ги ставате во вода што врие 30 секунди, па потоа ги префрлате во ладна вода. Доматите се лупат, се сечкаат на мали коцки и се отстранува вишокот сок од нив.
  2. Кромидот се сечка на коцки, а многу нането и лукот на ситни парчиња.
  3. Ги мешаме кромидот, сирењето, коцките домати, нането, лукот, копарот, па ставаме сол и бибер. Во целата смеса ставаме брашно со цел смесата да биде цврста и ја остававме во фрижидер да отстои половина час.
  4. Во тава загреваме маслиново масло, со две лажици формираме крокети и ги ставаме да се пржат додека не добијат светло кафена боја од двете страни. Кога ќе бидат готови ги поставуваме на чинија со хартија за да го упијат вишокот масло од нив.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: