Рецепти
Крокети од домати
Овие грчки фритерси се служат со сос или павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(800 Грама)
Кромид(2 Главици)
Свежо нане(1 Супена лажица)
Лук(2 Чешниња)
Фета сирење(200 Грама)
Копар(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Брашно(2 Чаши)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Ги миете доматите и ги ставате во вода што врие 30 секунди, па потоа ги префрлате во ладна вода. Доматите се лупат, се сечкаат на мали коцки и се отстранува вишокот сок од нив.
- Кромидот се сечка на коцки, а многу нането и лукот на ситни парчиња.
- Ги мешаме кромидот, сирењето, коцките домати, нането, лукот, копарот, па ставаме сол и бибер. Во целата смеса ставаме брашно со цел смесата да биде цврста и ја остававме во фрижидер да отстои половина час.
- Во тава загреваме маслиново масло, со две лажици формираме крокети и ги ставаме да се пржат додека не добијат светло кафена боја од двете страни. Кога ќе бидат готови ги поставуваме на чинија со хартија за да го упијат вишокот масло од нив.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во