Рецепти
Крокети од карфиол Ана Ѓорова

Карфиолот е многу вкусен зеленчук кој нуди разни можности на приготвување. Овие крокети се интересно предјадење што може да го послужите со тартар сос или друг сос по желба.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(500 Грама)

Јајце(2 )

Лебни трошки(2 Супени лажици)

Магдонос

Кромид(1 Главица)

Вегета

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Главицата карфиол се крши на цветови и се става во тенџере на оган со зовриена вода.
  2. Откако ќе се свари, се цеди и се пасира со вилушка, па му се додаваат јајцата, лебните трошки, сечканиот магдонос и кромид и зачините. Се меша со лажица, доколку смесата е многу мека може да се додадат 1-2 лажици брашно.
  3. Со дланките се формираат крокети, па се пржат во поголемо количество масло, едно по едно се ставаат врз салфетка за да се исцедат од маснотиите, па се послужуваат топли со сос.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: