Рецепти
Крцкаво пилешко со сос од лук
Крцкаво пржено пилешко со кремаст сос од павлака, пармезан и лук за вкусна комбинација што оди одлично со чаша пиво
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(4 пилешки гради )
Јајце(2 )
Брашно(2 лажици (за сосот) )
Бел лук, излупен и згмечен(или сомелен 2 лажици (за сосот) )
Путер(2 лажици (за сосот) )
Путер(2 лажици (за сосот) )
Пилешка супа(1/2 Чаша)
Павлака(1 Чаша)
Рендан пармезан(1/4 Чаша)
Крем сирење(55 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт е потребни помалку од 50 минути
- Пилешкото месо (пилешки гради) исечете го по должина на парчиња, секое од парчињата извалкајте го прво во матените јајца, па во лебните трошки и пржете го на загреано масло во тава на рингла.
- Готовите пилешки гради вадете ги врз салфетка за да се исцедат од течноста и покријте ги да не се ладат.
- Во друг сад растопете го путерот и додајте го лукот, претходно сомелен или многу ситно исечкан, па пропржете го кратко на умерен оган.
- Додајте го брашното во садот со лукот и гответе 1 минута со мешање.
- Постепено поливајте со пилешката супа и мешајте да нема грутки.
- Додајте ја павлаката и зачинете со сол и бибер, па гответе уште 5 минути мешајќи.
- Додајте го пармезанот и крем сирењето, па матете со жица и гответе додека сосот се соедини и ја добие посакуваната густина.
- Пилешкото сервирајте го на чинија и полијте го со приготвениот сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во