Рецепти
Куглов со грашак и пршута Ана Ѓорова

Солен и богат куглов колач со гарнир од грашак и пршута

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јуфки(250 Грама)

Млад кромид(4 )

Пршута(100 Грама)

Грашок(300 Грама)

Јајце(3 )

Брашно(30 Грама)

Млеко(4 Децилитри)

Путер(40 Грама)

Рендан кашкавал(40 Грама)

Презла

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исечкајте го младиот кромид и пржете го 2-3 минути на 30 грама путер. Додајте ги брашното и млекото, па варете го сосот 5 минути на тивок оган со постојано мешање.
  2. Посолете го сосот, додајте го ренданиот кашкавал и оставете настрана да се олади.
  3. Додајте ги жолчките, а потоа и белките (изматени со миксер во цврст снег).
  4. Варете го замрзнатиот грашак во посолена и зовриена вода 10 минути. Исцедете го и пропржете го на останатиот путер заедно со пршутата исечена на коцки.
  5. Јуфките сварете ги, исцедете ги, оладете ги под млаз ладна вода, измешајте ги со сосот и ставете ги во калап за куглов со дијаметар 20 см, претходно намастен и посипан со презла.
  6. Печете го колачот на 200 степени, 25 минути. Сервирајте го со грашакот и пршутата.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: