Рецепти
Куглов со грашак и пршута Ана Ѓорова

Солен и богат куглов колач со гарнир од грашак и пршута

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јуфки(250 Грама)

Млад кромид(4 )

Пршута(100 Грама)

Грашок(300 Грама)

Јајце(3 )

Брашно(30 Грама)

Млеко(4 Децилитри)

Путер(40 Грама)

Рендан кашкавал(40 Грама)

Презла

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исечкајте го младиот кромид и пржете го 2-3 минути на 30 грама путер. Додајте ги брашното и млекото, па варете го сосот 5 минути на тивок оган со постојано мешање.
  2. Посолете го сосот, додајте го ренданиот кашкавал и оставете настрана да се олади.
  3. Додајте ги жолчките, а потоа и белките (изматени со миксер во цврст снег).
  4. Варете го замрзнатиот грашак во посолена и зовриена вода 10 минути. Исцедете го и пропржете го на останатиот путер заедно со пршутата исечена на коцки.
  5. Јуфките сварете ги, исцедете ги, оладете ги под млаз ладна вода, измешајте ги со сосот и ставете ги во калап за куглов со дијаметар 20 см, претходно намастен и посипан со презла.
  6. Печете го колачот на 200 степени, 25 минути. Сервирајте го со грашакот и пршутата.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: