Рецепти
Куглов со грашак и пршута
Солен и богат куглов колач со гарнир од грашак и пршута
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јуфки(250 Грама)
Млад кромид(4 )
Пршута(100 Грама)
Грашок(300 Грама)
Јајце(3 )
Брашно(30 Грама)
Млеко(4 Децилитри)
Путер(40 Грама)
Рендан кашкавал(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Исечкајте го младиот кромид и пржете го 2-3 минути на 30 грама путер. Додајте ги брашното и млекото, па варете го сосот 5 минути на тивок оган со постојано мешање.
- Посолете го сосот, додајте го ренданиот кашкавал и оставете настрана да се олади.
- Додајте ги жолчките, а потоа и белките (изматени со миксер во цврст снег).
- Варете го замрзнатиот грашак во посолена и зовриена вода 10 минути. Исцедете го и пропржете го на останатиот путер заедно со пршутата исечена на коцки.
- Јуфките сварете ги, исцедете ги, оладете ги под млаз ладна вода, измешајте ги со сосот и ставете ги во калап за куглов со дијаметар 20 см, претходно намастен и посипан со презла.
- Печете го колачот на 200 степени, 25 минути. Сервирајте го со грашакот и пршутата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во