Рецепти
Куглов со грашак и пршута Ана Ѓорова

Солен и богат куглов колач со гарнир од грашак и пршута

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јуфки(250 Грама)

Млад кромид(4 )

Пршута(100 Грама)

Грашок(300 Грама)

Јајце(3 )

Брашно(30 Грама)

Млеко(4 Децилитри)

Путер(40 Грама)

Рендан кашкавал(40 Грама)

Презла

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исечкајте го младиот кромид и пржете го 2-3 минути на 30 грама путер. Додајте ги брашното и млекото, па варете го сосот 5 минути на тивок оган со постојано мешање.
  2. Посолете го сосот, додајте го ренданиот кашкавал и оставете настрана да се олади.
  3. Додајте ги жолчките, а потоа и белките (изматени со миксер во цврст снег).
  4. Варете го замрзнатиот грашак во посолена и зовриена вода 10 минути. Исцедете го и пропржете го на останатиот путер заедно со пршутата исечена на коцки.
  5. Јуфките сварете ги, исцедете ги, оладете ги под млаз ладна вода, измешајте ги со сосот и ставете ги во калап за куглов со дијаметар 20 см, претходно намастен и посипан со презла.
  6. Печете го колачот на 200 степени, 25 минути. Сервирајте го со грашакот и пршутата.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: