Рецепти
Куглов со квасец (Babka) Ана Ристеска

Полски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Квасецот се меша со малку млако млеко и се остава да стаса.
  2. Жолчките се матат со шеќерот со миксер.
  3. Во смесата со жолчки се додава постепено брашно, квасец (пораснат) малку сол и останатите додатоци.
  4. Се изработува со дрвена лажица или со рака да има меурчиња од воздух.
  5. Постепено се додава путерот и пак се обработува.
  6. Се става во длабок калап за куглов и се остава уште да порасне.
  7. Кога ќе порасне тестото и ќе добие форма се пече во претходно загреана рерна на 200 степени додека добие убава боја.
  8. Колачот откако ќе се олади може да се посипе со шеќер во прав
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: