Рецепти
Ладна говедска чорба
Чорба со кисела павлака, говедско месо, ориз и зеленчук. Одличен избор за освежување во потоплите денови.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(250 Грама)
Зелена пиперка(150 Грама)
Ориз(2 Супени лажици)
Компир(1 поголем )
Црн лук(1 Главица)
Вегета(1 Супена лажица)
Јајце(1 )
Кисела павлака(1 Децилитар)
Масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во поголема тава на оган со загреано масло, продинастајте го месото исечено на коцки, прелијте со вода, додајте ги исечканите зелени пиперки и гответе половина час со повремено промешување.
- Потоа додајте го и исечканиот лук, компир и оризот и убаво промешајте.
- Кога зеленчукот и месото ќе омекнат, извадете ги пиперките, испасирајте ги или изблендирајте ги и вратете ги во чорбата. Зачинете по вкус и гответе уште 10-тина минути.
- Тргнете од оган, измешајте 1 матено јајце со павлаката, оставете да се олади и ставете ја чорбата во фрижидер пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во