Рецепти
Лава колач со малини
Изненадете ги гостите со Вашите кулинарски способности и подгответе вкусен лава колач на едноставен начин, кој е тврд и чоколаден однадвор, а течен и овошен во внатрешноста.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Несолен путер(8-10 Супени лажици)
Какао(1 Супена лажица)
Брашно(1/2 Чаша)
Чоколадо од какао(170 Грама)
Малини(16-20 )
Џем од малини(4 Кафени лажици)
Шеќер(1/2 Чаша)
Јајце(3 )
Сол(1 Прстофат)
Шеќер во прав(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Употребете 4 мали огноотпорни садови за колачи и намастете ги со малку истопен путер.
- Измешајте го какаото со 1 лажица брашно и смесата наросете ја врз садовите со путер.
- Во тава растопете го останатиот путер (7-8 лажици) со чоколадото. Мешајте и потоа оставете настрана да се олади.
- Свежите малини измијте ги и испасирајте ги заедно со џемот од малини.
- Во друг сад, со миксер изматете ги јајцата со шеќерот и солта додека смесата убаво не се соедини. Матете околу 3 минути, а потоа додајте ја смесата со растопеното чоколадо и убаво промешајте со лажица. Додајте и 1/4 чаша брашно и повторно промешајте.
- Од така добиената смеса, ставете 2/3 во подготвените огноотпорни садови и потоа додајте од смесата со малини. На крај додајте од останатата чоколадна смеса.
- Печете во рерна 16 минути додека врвот од лава колачот не распука, а внатрешноста е течна. Извадете од рерна и оставете да се олади 5-8 минути.
- Послужете ги колачите во чинии, наросете шеќер во прав по желба и веднаш послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во