Рецепти
Леб од ‘ржано брашно Ана Ѓорова

Здрав, домашен леб од ‘ржано брашно кој се подготвува на едноставен начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

'Ржано брашно(500 Грама)

Квасец(20 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад ставете ја топлата вода, па додајте го шеќерот и квасецот и промешајте со лажица.
  2. Додајте половина од ‘ржаното брашно и убаво измешајте со лажица. Додајте и 2 лажици масло и сол.
  3. Откако добро ќе ја измешате смесата, додајте уште малку брашно за да замесите меко и мазно тесто.
  4. Откако ќе го изработите тестото, додајте му 1 лажица масло, уште малку со раката замесете го тестото, па оставете го да отстои околу 15-тина минути на топло место.
  5. Откако тестото ќе стаса ставете го врз набрашнета работна површина и повторно замесете го.
  6. Потоа ставете го лебот во намастен, четвртаст плех и печете го во претходно добро загреана рерна на 180 степени. Одозгора може да го посипете со сусам или со други семки.
  7. Печете го лебот околу 45 минути, откако ќе се испече оставете да се олади и послужете го.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: