Рецепти
Леб со малиџано
Брзо домашно лепче со ајвар или малиџано кое ќе ви стане омилениот појадок, ручек и вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Вода(млака 130 Милилитри)
Квасец(20 Грама)
Ајвар(или малиџано 80 Грама)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
Див (мечкин) лук(7-8 Перца )
Масло(40 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Во млака вода ставете ги квасецот, шеќерот и една кафена лажица брашно.
- Оставете квасецот да стаса, потоа соединете со маслото и малиџаното. Додајте го брашното и солта и замесете тесто.
- Дивиот лук ситно исечкајте го и додајте го во тестото, потоа поделете го на два еднакви дела.
- Секој дел развлечете го со дебелина од 1 см. Покријте со најлонска фолија и оставете 30 минути на топло место.
- Отстранете ја фолијата и со врвовите на прстите во стасаното тесто малку направете двабнатини. Прелијте со маслиново масло и наросете морска сол.
- Печете во рерна загреана на 200 степени околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во