Рецепти
Леб со малиџано Ана Ристеска

Брзо домашно лепче со ајвар или малиџано кое ќе ви стане омилениот појадок, ручек и вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Вода(млака 130 Милилитри)

Квасец(20 Грама)

Ајвар(или малиџано 80 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Див (мечкин) лук(7-8 Перца )

Масло(40 Милилитри)

Морска сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во млака вода ставете ги квасецот, шеќерот и една кафена лажица брашно.
  2. Оставете квасецот да стаса, потоа соединете со маслото и малиџаното. Додајте го брашното и солта и замесете тесто.
  3. Дивиот лук ситно исечкајте го и додајте го во тестото, потоа поделете го на два еднакви дела.
  4. Секој дел развлечете го со дебелина од 1 см. Покријте со најлонска фолија и оставете 30 минути на топло место.
  5. Отстранете ја фолијата и со врвовите на прстите во стасаното тесто малку направете двабнатини. Прелијте со маслиново масло и наросете морска сол.
  6. Печете во рерна загреана на 200 степени околу 15 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: