Рецепти
Линцер колачиња со мармалад Ана Ѓорова

Австриски колачи со интересна форма кои се одлични за празничните пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(240 Грама)

Маргарин(240 Грама)

Јајце(1 )

Мелени бадеми(60 Грама)

Шеќер(130 Грама)

Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)

Цимет(1/4 Кафена лажица)

Мармалад од сливи

Рум

Шеќер во прав

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад измешајте ги брашното, мелените бадеми и циметот.
  2. Во друг поголем сад пенасто со миксер изматете ги путерот и шеќерот, па додајте ги јајцата и ванилата. Потоа додајте ја смесата со брашно и добро промешајте.
  3. Тестото поделете го на два дела, ставете ги во фолија и оставете ги во фрижидер да отстојат 2 часа.
  4. Откако ќе отстои тестото, расукајте го многу тенко. Половина од тестото исечете го со модли по желба: ѕвезди, цветови или кругови, а другата половина исто така исечете ја само што во средината ќе исечете уште еден помал круг (1-2 см).
  5. Ставете ги во тепсија едно до друго и печете ги во загреана рерна на 200°C, околу 10 минути.
  6. Печените колачиња со дупка ставете ги на хартија и посипете ги со шеќер во прав и ванилин шеќер, а преостанатите половини намачкајте ги со мармалад по желба во кој претходно измешавте малку рум.
  7. Преклопете ги колачињата со мармалад со колачињата со дупка и шеќер во прав и послужете ги.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: