Рецепти
Лут зелник Ана Ѓорова

Вкусен домашен зелник со пиперчиња, сирење и спанаќ за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

Сол

Квасец(малку )

Масло(1/2 Чаша)

Вода(топла 250-300 мл )

Чили пиперка(2 )

Спанаќ(500 Грама)

Сирење(150 Грама)

Јајце(1 )

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Брашното измешајте го со солта, 2 лажици вински оцет, 1/2 чаша масло, идробениот свеж квасец и замесете тесто со топлата вода.
  2. Кога ќе биде добро измесено тестото, поделете го на 10 топчиња. Секое топче расукајте го во мала кора.
  3. Корите поделете ги на два дела – во едниот дел ставете 6 корички, а во другиот 4 корички една врз друга.
  4. Секоја кора премачкајте ја со растопен маргарин освен последните две на кои ќе наросите брашно.
  5. Така приготвените кори покријте ги и ставете ги во фрижидер околу час и половина.
  6. Потоа делот од 6 кори расукајте го во големина на тавчето, но да има малку оставено за витка.
  7. Тавчето премачкајте го со масло, ставете ја кората и премачкајте ја со растопен маргарин и со маслото.
  8. Врз неа ставете го спанаќот во кој има издробено сирење и исечкани лути пиперки, сол и 1 јајце.
  9. Врз филот ставете ја другата кора расукана потенко за да може да се набере.
  10. Направете витка и печете го зелникот во рерна додека да зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: