Рецепти
Лут зелник
Вкусен домашен зелник со пиперчиња, сирење и спанаќ за љубителите на пикантниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Црвен вински оцет(2 Супени лажици)
Квасец(малку )
Масло(1/2 Чаша)
Вода(топла 250-300 мл )
Чили пиперка(2 )
Спанаќ(500 Грама)
Сирење(150 Грама)
Јајце(1 )
Маргарин(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Брашното измешајте го со солта, 2 лажици вински оцет, 1/2 чаша масло, идробениот свеж квасец и замесете тесто со топлата вода.
- Кога ќе биде добро измесено тестото, поделете го на 10 топчиња. Секое топче расукајте го во мала кора.
- Корите поделете ги на два дела – во едниот дел ставете 6 корички, а во другиот 4 корички една врз друга.
- Секоја кора премачкајте ја со растопен маргарин освен последните две на кои ќе наросите брашно.
- Така приготвените кори покријте ги и ставете ги во фрижидер околу час и половина.
- Потоа делот од 6 кори расукајте го во големина на тавчето, но да има малку оставено за витка.
- Тавчето премачкајте го со масло, ставете ја кората и премачкајте ја со растопен маргарин и со маслото.
- Врз неа ставете го спанаќот во кој има издробено сирење и исечкани лути пиперки, сол и 1 јајце.
- Врз филот ставете ја другата кора расукана потенко за да може да се набере.
- Направете витка и печете го зелникот во рерна додека да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во