Рецепти
Мачкино око Ана Ристеска

Овој рецепт е лесен за изработка а многу вкусен за јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 )

Шеќер(20 Супени лажици)

Вода(топла 8 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванила во прав(1 Пакување)

Брашно(8 Супени лажици)

Какао(2 Супени лажици)

Мелени ореви(7 Супени лажици)

Млеко(1/2 Литар)

Шеќер(5 Супени лажици)

Пудинг од ванила(3 Пакувања)

Шеќер во прав(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. 5 јајца и 15 лажици шеќер се матат.
  2. Се додаваат 8 лажици топла вода, 1 пециво, 1 ванила, 8 лажици брашно, 2 лажици какао и 7 лажици мелени ореви.
  3. Се се меша и се става во тава обложена со хартија.
  4. Се пече на 250 степени – 20 минути.
  5. По печењето тестото се завиткува во влажна крпа.
  6. За филот, 1/2 литар млеко со 5 лажици шеќер и 3 пудинга од ванила се варат.
  7. Кога ќе се олади се додава кон предходно изматениот маргарин со 200 гр шеќер во прав.
  8. Филот се става врз кората на тортата и се ролува.
  9. Ролатот се поросува со шеќер во прав и се служи.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: