Рецепти
Мафини од чоколадо и кафе Ана Ѓорова

Десерт за љубителите на чоколадниот вкус и на кафето

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(100 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Јајце(3 )

Шеќер во прав(150 грама + 2-3 лажици за преливот )

Брашно(150 Грама)

Прашок за печиво(малку )

Инстант кафе во прав(3 Кафени лажици)

Вода(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

Тесто:

  1. Во соодветен сад на пареа стопете го путерот и чоколадото.
  2. Јајцата и шеќерот во прав добро изматете ги.
  3. Посебно измешајте го брашното со малку печиво и 2 лажици инстант кафе, па во тоа додајте ја смесата со јајца и растопеното чоколадо.
  4. Во приготвен калап за мафини ставете хартиени корпи, наполнете ги со смесата малку повеќе од половина и печете ги околу 25 минути во загреана рерна на 180 степени.

Прелив:

  1. Измешајте 1 лажичка инстант кафе со 2-3 лажици шеќер во прав, па полека додавајте 1-2 лажици вода.
  2. Со приготвениот прелив премачкајте ги мафините. Одозгора по желба украсете ги со шлаг.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: