Рецепти
Македонска турлитава
Традиционален селски рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле исчистено и исечкано на парчиња(1.5 Килограм)
Масло(150 Грама)
Компир(300 Грама)
Грашок(100 Грама)
Бамја(50 Грама)
Кромид(4 Главици)
Свеж магдонос(1 Китка)
Морков(3 )
Зелена пиперка(3 )
Домат(3 )
Тиквичка(1 )
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути
- Сите зеленчуци се мијат, чистат и се сечкаат на ситни коцки.
- Пилешкото месо се мие, чисти и се сече на средни парчиња.
- Во длабок сад на врело масло се пропржува кромидот, се додава месото и црвениот пипер и се налева со вода, па се вари додека омекне месото.
- Се додаваат комирите, морковите и грашокот и се готви уште 15-тина минути.
- Потоа, се додаваат бамјите, тиквичките, пиперките и доматите.
- Сè добро се промешува.
- Садот се става до рерна на 200°C да се потпече уште дваесетина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во