Рецепти
Македонска турлитава Ана Ѓорова

Традиционален селски рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле исчистено и исечкано на парчиња(1.5 Килограм)

Масло(150 Грама)

Компир(300 Грама)

Грашок(100 Грама)

Бамја(50 Грама)

Кромид(4 Главици)

Свеж магдонос(1 Китка)

Морков(3 )

Зелена пиперка(3 )

Домат(3 )

Тиквичка(1 )

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Сите зеленчуци се мијат, чистат и се сечкаат на ситни коцки.
  2. Пилешкото месо се мие, чисти и се сече на средни парчиња.
  3. Во длабок сад на врело масло се пропржува кромидот, се додава месото и црвениот пипер и се налева со вода, па се вари додека омекне месото.
  4. Се додаваат комирите, морковите и грашокот и се готви уште 15-тина минути.
  5. Потоа, се додаваат бамјите, тиквичките, пиперките и доматите.
  6. Сè добро се промешува.
  7. Садот се става до рерна на 200°C да се потпече уште дваесетина минути.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: