Рецепти
Македонска турлитава Ана Ѓорова

Традиционален селски рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле исчистено и исечкано на парчиња(1.5 Килограм)

Масло(150 Грама)

Компир(300 Грама)

Грашок(100 Грама)

Бамја(50 Грама)

Кромид(4 Главици)

Свеж магдонос(1 Китка)

Морков(3 )

Зелена пиперка(3 )

Домат(3 )

Тиквичка(1 )

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Сите зеленчуци се мијат, чистат и се сечкаат на ситни коцки.
  2. Пилешкото месо се мие, чисти и се сече на средни парчиња.
  3. Во длабок сад на врело масло се пропржува кромидот, се додава месото и црвениот пипер и се налева со вода, па се вари додека омекне месото.
  4. Се додаваат комирите, морковите и грашокот и се готви уште 15-тина минути.
  5. Потоа, се додаваат бамјите, тиквичките, пиперките и доматите.
  6. Сè добро се промешува.
  7. Садот се става до рерна на 200°C да се потпече уште дваесетина минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: