Рецепти
Манастирски пиперки (посно)
Полнети суви црвени пиперки со ориз и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сува везена црвена пиперка(12 )
Ориз(200 Грама)
Компир(150 Грама)
Морков(150 Грама)
Праз(150 Грама)
Ајвар(40 Грама)
Сечкани ореви(50 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Доматен сос(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- На загреано масло продинстајте го ситно исечканиот праз, додајте го ренданиот морков и компирот, посолете, зачинете и динстајте неколку минути.
- Додајте го ајварот, крупно сечканите ореви и динстајте уште малку.
- За тоа време сувите пиперки потопете ги во вода, оставете ги неколку минути, а потоа извадете ги и исцедете ги.
- Во смесата од зеленчук и ореви додајте го сварениот ориз, сè убаво соединете, па наполнете ги пиперките.
- Наредете ги во тепсија, прелијте ги со вода и со сок од домати, па печете ги околу 35 минути во загреана рерна на 180°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во