Рецепти
Мармалад од јаболки Ана Ѓорова

Одличен за на леб, бисквити, колачи и како додаток со омилените десерти

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(црвени 1.5 Килограм)

Кафеав шеќер(350 Грама)

Лимон(1/2 )

Ѓумбир(свеж изрендан помалку од 1/2 лажичка )

Цимет

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јаболките излупете ги и отстранете им ги семките и дршките, па исечете ги на половинки и прелијте ги со сокот од лимон.
  2. Додајте ги шеќерот, свежиот и изрендан ѓумбир и малку цимет, па добро измешајте ги.
  3. Ставете ги во тенџере на оган, па по 30 минути кога ќе омекне овошјето, изблендирајте со рачен миксер или во блендер.
  4. Проверете ја густината на мармаладот: капнете на стаклена чинија, ако смесата е густа, тргнете од оган. Ако не е доволно густа, варете уште малку.
  5. Мармаладот претурете го во стерилизирани тегли, убаво затворете со капак и превртете ги наопаку и оставете ги така додека мармаладот целосно се излади.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: