Рецепти
Мазник со ориз
Мазник со готови кори и ориз за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1 Пакување)
Ориз(600 Грама)
Газирана вода(200 Милилитри)
Масло(200 Милилитри)
Прашок за печиво(1 )
Сол(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Оризот се вари на тивок оган, а газираната вода, маслото, печивото и солта се мешаат заедно во една смеса.
- Во тепсија се става една готова кора која се попрскува со смесата, потоа врз неа се става уште една кора која се попрскува со смесата и се реди со ориз.
- Врз оризот повторно се става кора и така додека да се исцрпат сите кори и оризот. Одозгора се ставаат само две кори кои само се попрскуваат.
- Така приготвениот мазник се пече во загреана рерна на 250 степени, 45 минути. Се сервира подоладен.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во