Рецепти
Меден кадаиф (посно)
Турски специјалитет кој е широко познат и во нашите краеви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кадаиф(1/2 Килограм)
Сечкани ореви(300 Грама)
Шеќер(1 Килограм)
Вода(800 Милилитри)
Мед(200 Милилитри)
Маргарин(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во тавче се реди половина од кадаифот, потоа врз него се редат сечканите ореви.
- Врз редот ореви се става втората половина од кадаифот и убаво се израмнува.
- Се растопува маргаринот во еден сад, потоа се полева на сите страни врз кадаифот.
- Тепсијата со кадаиф се става во рерна на 180°C околу 35-40 минути.
- Кога ќе се испече кадаифот, се полева со шербет приготвен од 1 килограм шеќер и 800 милилитри вода, во која се додаваат и 200 милилитри мед.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во