Рецепти
Меден кадаиф (посно) Ана Ристеска

Турски специјалитет кој е широко познат и во нашите краеви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кадаиф(1/2 Килограм)

Сечкани ореви(300 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

Мед(200 Милилитри)

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во тавче се реди половина од кадаифот, потоа врз него се редат сечканите ореви.
  2. Врз редот ореви се става втората половина од кадаифот и убаво се израмнува.
  3. Се растопува маргаринот во еден сад, потоа се полева на сите страни врз кадаифот.
  4. Тепсијата со кадаиф се става во рерна на 180°C околу 35-40 минути.
  5. Кога ќе се испече кадаифот, се полева со шербет приготвен од 1 килограм шеќер и 800 милилитри вода, во која се додаваат и 200 милилитри мед.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: