Рецепти
Меден кадаиф (посно) Ана Ристеска

Турски специјалитет кој е широко познат и во нашите краеви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кадаиф(1/2 Килограм)

Сечкани ореви(300 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

Мед(200 Милилитри)

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во тавче се реди половина од кадаифот, потоа врз него се редат сечканите ореви.
  2. Врз редот ореви се става втората половина од кадаифот и убаво се израмнува.
  3. Се растопува маргаринот во еден сад, потоа се полева на сите страни врз кадаифот.
  4. Тепсијата со кадаиф се става во рерна на 180°C околу 35-40 минути.
  5. Кога ќе се испече кадаифот, се полева со шербет приготвен од 1 килограм шеќер и 800 милилитри вода, во која се додаваат и 200 милилитри мед.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: