Рецепти
Меден кадаиф (посно) Ана Ристеска

Турски специјалитет кој е широко познат и во нашите краеви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кадаиф(1/2 Килограм)

Сечкани ореви(300 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

Мед(200 Милилитри)

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во тавче се реди половина од кадаифот, потоа врз него се редат сечканите ореви.
  2. Врз редот ореви се става втората половина од кадаифот и убаво се израмнува.
  3. Се растопува маргаринот во еден сад, потоа се полева на сите страни врз кадаифот.
  4. Тепсијата со кадаиф се става во рерна на 180°C околу 35-40 минути.
  5. Кога ќе се испече кадаифот, се полева со шербет приготвен од 1 килограм шеќер и 800 милилитри вода, во која се додаваат и 200 милилитри мед.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: