Рецепти
Медитеранска вртена пита Ана Ѓорова

Интересна и вкусна пита со модри патлиџани, домати, маслинки и кашкавал што ќе ја обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во подлабок сад ставете 3/4 од брашното, направете длабнатина во средината и додајте го квасецот (претходно растопен во малку млако млеко).
  2. Додајте ги јајцето, солта, путерот (омекнат на собна температура) и измешајте ја смесата.
  3. Додајте го остатокот од брашното и месете додека добиете меко и еластично тесто.
  4. Тестото формирајте го во топка и оставете го да стасува 2 часа покриено со крпа.
  5. Во меѓувреме подгответе го зеленчукот: модрите патлиџани измијте ги, не ги лупете и исечкајте ги на коцкички.
  6. Доматите исто така исечкајте ги на коцкички, а на маслинките отстранете им ги семките и исечкајте ги.
  7. Во тава со масло на оган додајте го чешнето лук и оставете го да пушти малку мирис. Потоа додајте ги модрите патлиџани и доматите и мешајте додека омекне зеленчукот.
  8. Оставете го во сад настрана, додајте ги маслинките, сечкан босилек и зачините.
  9. Тестото расукајте го во круг, па од страните распоредете го зеленчукот во круг. Исечете го тестото на средината на ленти. Лентите преклопете ги врз зеленчукот со тоа што ќе ги залепите на тестото.

 

01

02

 

10. Печете ја питата во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.

Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: