Рецепти
Медитеранска вртена пита Ана Ѓорова

Интересна и вкусна пита со модри патлиџани, домати, маслинки и кашкавал што ќе ја обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во подлабок сад ставете 3/4 од брашното, направете длабнатина во средината и додајте го квасецот (претходно растопен во малку млако млеко).
  2. Додајте ги јајцето, солта, путерот (омекнат на собна температура) и измешајте ја смесата.
  3. Додајте го остатокот од брашното и месете додека добиете меко и еластично тесто.
  4. Тестото формирајте го во топка и оставете го да стасува 2 часа покриено со крпа.
  5. Во меѓувреме подгответе го зеленчукот: модрите патлиџани измијте ги, не ги лупете и исечкајте ги на коцкички.
  6. Доматите исто така исечкајте ги на коцкички, а на маслинките отстранете им ги семките и исечкајте ги.
  7. Во тава со масло на оган додајте го чешнето лук и оставете го да пушти малку мирис. Потоа додајте ги модрите патлиџани и доматите и мешајте додека омекне зеленчукот.
  8. Оставете го во сад настрана, додајте ги маслинките, сечкан босилек и зачините.
  9. Тестото расукајте го во круг, па од страните распоредете го зеленчукот во круг. Исечете го тестото на средината на ленти. Лентите преклопете ги врз зеленчукот со тоа што ќе ги залепите на тестото.

 

01

02

 

10. Печете ја питата во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: