Рецепти
Мексикански гулаш
Послужете го со црвено вино и уживајте во ручекот
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинска кртина(500 Грама)
Лупени домати од конзерва(400 Грама)
Зелена пиперка(2 )
Кромид(1 Главица)
Брашно(100 Грама)
Ловоров лист(3 )
Коријандер(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Лук(3 Чешниња)
Суво оригано(1 Супена лажица)
Чили во прав(1 Кафена лажица)
Ким(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Месото извалкајте го во брашно и пржете го во загреано масло во тенџере на оган.
- Промешајте и извадете го запрженото месо од тенџерето, па во преостанатата маснотија пропржете го кромидот.
- Откако ќе омекне, додајте ги сечканите пиперки и сечканиот лук.
- Откако ќе се запржат пиперките и лукот, додајте ги конзервираните домати исечкани на парчиња.
- Потоа во тенџерето вратете ги запржените парчиња месо.
- Зачинете со чили, коријандер, ким, оригано, црвен пипер, сол, бибер и ловоров лист.
- Додајте 300 мл вода, промешајте и варете 40 минути.
- Гулашот може да го послужите со претходно сварен ориз или самостојно со салата по избор.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во