Рецепти
Милк коцки – торта
Овој рецепт е лесен за подготвување и за јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(6 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Брашно(6 Супени лажици)
Какао(4 Супени лажици)
Вода(6 топла Супени лажици)
Млеко(1 Литар)
Нишесте (пченкарен скроб)(100 Грама)
Шеќер(4 Супени лажици)
Бело чоколадо(100 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Шеќер во прав(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Кора
- 6 јајца и 6 лажици шеќер се матат добро.
- Во нив се додаваат 6 лажици брашно, 1 прашок за пециво, 4 лажици какао и 6 лажици топла вода.
- Смесата се претура во намастен огноотпорен сад и се става да се пече во загреана рерна на 200 степени додека фати коричка.
- Потоа печената кора се сече на два дела.
Милк крем
- Густинот се раствара во 150 мл ладно млеко.
- Се префрлаат во тенџере на оган и се додава останатото млеко. Во нив се меша белото чоколадо со 4 лажици шеќер да се растопи и да се згусне смесата.
- Посебно со миксер се матат 250 г маргарин и 150 г шеќер.
- Смесата со маргарин се соединува со оладената смеса од бело чоколадо и се меша.
Финална постапка:
- Се премачкува една кора со филот, па се преклопува со втората кора.
- Колачот се поросува со кокос или шеќер во прав и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во