Рецепти
Милк коцки – торта Ана Ристеска

Овој рецепт е лесен за подготвување и за јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(6 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Брашно(6 Супени лажици)

Какао(4 Супени лажици)

Вода(6 топла Супени лажици)

Млеко(1 Литар)

Нишесте (пченкарен скроб)(100 Грама)

Шеќер(4 Супени лажици)

Бело чоколадо(100 Грама)

Маргарин(250 Грама)

Шеќер во прав(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

Кора

  1. 6 јајца и 6 лажици шеќер се матат добро.
  2. Во нив се додаваат 6 лажици брашно, 1 прашок за пециво, 4 лажици какао и 6 лажици топла вода.
  3. Смесата се претура во намастен огноотпорен сад и се става да се пече во загреана рерна на 200 степени додека фати коричка.
  4. Потоа печената кора се сече на два дела.

Милк крем

  1. Густинот се раствара во 150 мл ладно млеко.
  2. Се префрлаат во тенџере на оган и се додава останатото млеко. Во нив се меша белото чоколадо со 4 лажици шеќер да се растопи и да се згусне смесата.
  3. Посебно со миксер се матат 250 г маргарин и 150 г шеќер.
  4. Смесата со маргарин се соединува со оладената смеса од бело чоколадо и се меша.

Финална постапка:

  1. Се премачкува една кора со филот, па се преклопува со втората кора.
  2. Колачот се поросува со кокос или шеќер во прав и се послужува.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: