Рецепти
Мини бурек со сирење
Домашен бурек по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1/2 Килограм)
Сирење(500 Грама)
Кисела павлака(250 Милилитри)
Шунка(100 Грама)
Јајце(4-5 )
Вода(100 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Јајцата се матат со вилушка заедно со киселата павлака. Во нив се додава рендано сирење и изрендана шунка.
- Водата и маслото се мешаат во чаша и со смесата се премачкува секоја кора поединечно.
- Откако ќе се премачка кората со масло и вода, се додава од филот и се премачкува по кората.
- Потоа кората се завиткува во ролат, а потоа и во спирала односно во полжав и се добиваат кужни букетчиња.
- Бурекчињата се ставаат во тепсија обложена со хартија едно до друго. Се добиваат околу 18-20 мали бурекчиња.
- Одозгора се премачкуваат од смесата од вода и масло и се печат на 200 степени 30 минути додека добијат убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во