Рецепти
Мини лахмаџун
Подгответе ги за лесен ручек или како предјадење и изненадете ги гостите со кулинарските способности
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Квасец(1 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(1 Децилитар)
Млеко(1 Децилитар)
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Доматен сос(или пасирани домати )
Кромид(1 Главица)
Јунешко мелено месо(400 Грама)
Кашкавал(20 Грама)
Масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во сад ставете ги млекото, водата, шеќерот, квасецот, маслото и малку сол, а потоа постепено додавајте го брашното, цело време месејќи додека добиете меко и еластично тесто.
- Потоа тестото оставете го да нарасне.
- Ситно исечкајте го кромидот, а кашкавалот изрендајте го на крупната страна од рендето.
- Кромидот ставете го малку да се пропржи во масло, потоа откако ќе омекне, додајте ги меленото месо, пасираните домати и зачините.
- Нараснатото тесто поделете го на четири дела, а потоа секој дел рачно развлечете го во облик на пица, нанесете од приготвениот фил и изренданиот кашкавал, па ставете ги во рерна да се печат додека заруменат.
- Извадете ги од рерна, додајте сечкан магдонос, млад кромид и попрскајте ги одозгора со свеж сок од лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во