Рецепти
Мини лахмаџун Ана Ѓорова

Подгответе ги за лесен ручек или како предјадење и изненадете ги гостите со кулинарските способности

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Квасец(1 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Вода(1 Децилитар)

Млеко(1 Децилитар)

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Сол

Доматен сос(или пасирани домати )

Кромид(1 Главица)

Јунешко мелено месо(400 Грама)

Кашкавал(20 Грама)

Масло(4 Супени лажици)

Вегета

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во сад ставете ги млекото, водата, шеќерот, квасецот, маслото и малку сол, а потоа постепено додавајте го брашното, цело време месејќи додека добиете меко и еластично тесто.
  2. Потоа тестото оставете го да нарасне.
  3. Ситно исечкајте го кромидот, а кашкавалот изрендајте го на крупната страна од рендето.
  4. Кромидот ставете го малку да се пропржи во масло, потоа откако ќе омекне, додајте ги меленото месо, пасираните домати и зачините.
  5. Нараснатото тесто поделете го на четири дела, а потоа секој дел рачно развлечете го во облик на пица, нанесете од приготвениот фил и изренданиот кашкавал, па ставете ги во рерна да се печат додека заруменат.
  6. Извадете ги од рерна, додајте сечкан магдонос, млад кромид и попрскајте ги одозгора со свеж сок од лимон.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: