Рецепти
Мини суфлеа со пармезан Ана Ристеска

Лапни голтни суфлеа за одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Рендан пармезан(100 Грама)

Млеко(450 Милилитри)

Путер(70 Грама)

Брашно(3 Супени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. На растопениот путер во тенџере на оган го пржиме брашното и мешаме со жица за матење. Додаваме 400 мл млеко и непрекинато мешаме со жицата. Посолуваме и наросуваме бибер.
  2. Откако бешамел сосот ќе ја добие потребната густина го додаваме ренданиот пармезан. Промешуваме и го тргаме тенџерето од оган.
  3. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките. Жолчките ги матиме со виљушка и ги додаваме во тенџерето со бешамел сосот со пармезан. Мешаме со жицата додека смесата не се соедини.
  4. Густинот го размешуваме со преостанатите 50 мл млеко и го додаваме во тенџерето. Белките ги матиме со миксер додека не ја добијат потребната цврстина. И нив ги додаваме во тенџерето. Мешаме со жица додека смесата не се соедини.
  5. Во калап за мафини ставаме хартиени корпички. Ги полниме корпичките со смесата за суфлеата. Калапот го ставаме во рерна, печеме 15 минути на 200 степени и го вадиме од рерна. Мини суфлеата ги вадиме на чинија за сервисирање.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: