Рецепти
Модри патлиџани со домат (посно) Ана Ристеска

Посен вегетаријански рецепт како интересна идеја за предјадење или лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 )

Зелена пиперка(3 )

Домат(500 Грама)

Свеж магдонос(1 Китка)

Масло(5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Модрите патлиџани се сечат на половини или на четвртини и се оставаат да отстојат.
  2. Во меѓувреме исечете ги благите пиперки на ситни парчиња, а доматите се излупете ги и исечете ги исто така на ситно и потоа посолете по желба (оставете 1 домат и исечете го на кругови за декорација на крај).
  3. Модрите патлиџани се пропржуваат во тава на врело масло од двете страни по малку колку да омекнат.
  4. Потоа се вадат и во иститот зејтин се пропржуваат доматите со пиперките.
  5. Во намрсен сад за печење со масло, ставете ред модри патлиџани и посипете го со смесата од доматите и пиперките и на крај одозгора ставете крукчиња домат.
  6. Се пече на умерена температура околу 20тина минути и кога ќе ги извадите од рерна, по желба наросете ситно сечкан магдонос.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: