Рецепти
Модри патлиџани со сирење
Брз и едноставен рецепт за печени модри патлиџани, исечкани на тенки кругови со смеса од сирење и пршута
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Пршута(200 Грама)
Рендан кашкавал(200 Грама)
Рикота сирење(250 Грама)
Свеж босилек(10 Листови)
Масло(5 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Модрите патлиџани измијте ги и избришете ги со кујнска крпа. Потоа исечете ги на многу тенки кругови.
- Во сад измешајте ги и убаво соединете ги рикота сирењето, ренданиот кашкавал, исечканата пршута, сол и бибер.
- Во огноотпорен сад ставете хартија за печење и со четка намрсете ја, а потоа ставете едно парче модар патлиџан, лажица од смесата со сирењето, па потоа ред модар патлиџан. Повторувајте ја постапката сè додека смесата не се потроши.
- Печете во загреана рерна на 200°C, околу 10-15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во