Рецепти
Мостарска алва Ана Ристеска

Со овој десерт ви предлагаме да се напиете суво бело вино.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(200 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Шеќер(200 Грама)

Лимон(1 )

Мелени ореви(150 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на оган ги ставаме водата, шеќерот и ванилинот шеќер и промешуваме со лажица. Половина лимон цедиме во цедалка.
  2. Лимоновиот сок го додаваме во тенџерето и вариме додека шербетот не ја добие потребната густина.
  3. Во друго тенџере на оган ги ставаме маслото и брашното. Мешаме со лажица додека брашното не се испржи и не добие златно-жолта боја. Го налеваме врелиот шербет и непрекинато мешаме со лажицата.
  4. Додаваме 50 5 мелени ореви и откако смесата ќе почне да се одделува от тенџерето го тргаме тенџерето од оган.
  5. Оставаме смесата малку да се олади и формираме бомбици. Ги свалкуваме во преостанатите мелени ореви и ги ставаме во хартиени корпички.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: