Рецепти
Мостарска алва
Со овој десерт ви предлагаме да се напиете суво бело вино.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(200 Милилитри)
Брашно(200 Грама)
Вода(200 Милилитри)
Шеќер(200 Грама)
Лимон(1 )
Мелени ореви(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Во тенџере на оган ги ставаме водата, шеќерот и ванилинот шеќер и промешуваме со лажица. Половина лимон цедиме во цедалка.
- Лимоновиот сок го додаваме во тенџерето и вариме додека шербетот не ја добие потребната густина.
- Во друго тенџере на оган ги ставаме маслото и брашното. Мешаме со лажица додека брашното не се испржи и не добие златно-жолта боја. Го налеваме врелиот шербет и непрекинато мешаме со лажицата.
- Додаваме 50 5 мелени ореви и откако смесата ќе почне да се одделува от тенџерето го тргаме тенџерето од оган.
- Оставаме смесата малку да се олади и формираме бомбици. Ги свалкуваме во преостанатите мелени ореви и ги ставаме во хартиени корпички.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во