Рецепти
Мусака со чадена сланина и печурки
Гурмански ручек што одлично оди со бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(5 )
Свежи шампињони(500 Грама)
Јајце(8 )
Димена сланина(100 Грама)
Кашкавал(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Млеко(500 Милилитри)
Вода(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Компирите се лупат, па се сечат на тенки кругови и половина од нив се ставаат во огноотпорен сад намастен со масло.
- Главицата кромид ситно се сечка и се нанесува врз компирите, а шампињоните се сечкаат на тенки листови и тие се редат врз кромидот.
- Лентите сланина се сечат на коцки и се додаваат врз садот, па потоа варените јајца се сечат на кругови и тие се редат.
- Во садот одозгора се редат преостанатите компири, па се полеваат со киселата павлака, млекото и водата (претходно измешани во сад со жица).
- Се зачинува по вкус со сол и бибер, па се ренда крупно кашкавал.
- Садот се затвора со алуминиумска фолија и се става во рерна да се пече 1 час на температура од 180°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во