Рецепти
Мусака со тиквички
Вкусен и едноставен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(300 Грама)
Тиквичка(1 поголема )
Млад кромид(2-3 (може и стар кромид) )
Зелена пиперка(1-2 )
Доматен сос(1 чаша (може и свеж исечкан домат) )
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Тиквичката се лупи и се сече на коси кругови. Се става во цедалка и се посолува и се остава настрана.
- Кромидот и пиперката се сечкаат ситно и се пржат на загреано масло. Кога ќе бидат пола пржени, се додава месото и заедно се пржат.
- Потоа се додаваат сосот од домати, вегета, црвен пипер, лук и магдонос. Сол и бибер се ставаат по вкус. Се меша за да се изедначи смесата.
- Во тавчето каде што ќе ја печете мусаката, прво наредете го филот од мелено месо, а врз него во круг наредете ги тиквичките.
- Јајцето се мати и му се додава вода, па со него се прелива мусаката. Тиквичките треба да се покриени со водата.
- Мусаката се пече на умерена температура додека убаво се запече.
- Се служи со свежа сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во