Рецепти
Мусака со тиквички Ана Ѓорова

Вкусен и едноставен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(300 Грама)

Тиквичка(1 поголема )

Млад кромид(2-3 (може и стар кромид) )

Зелена пиперка(1-2 )

Доматен сос(1 чаша (може и свеж исечкан домат) )

Лук

Магдонос

Масло

Јајце(1 )

Вегета

Црвен пипер

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Тиквичката се лупи и се сече на коси кругови. Се става во цедалка и се посолува и се остава настрана.
  2. Кромидот и пиперката се сечкаат ситно и се пржат на загреано масло. Кога ќе бидат пола пржени, се додава месото и заедно се пржат.
  3. Потоа се додаваат сосот од домати, вегета, црвен пипер, лук и магдонос. Сол и бибер се ставаат по вкус. Се меша за да се изедначи смесата.
  4. Во тавчето каде што ќе ја печете мусаката, прво наредете го филот од мелено месо, а врз него во круг наредете ги тиквичките.
  5. Јајцето се мати и му се додава вода, па со него се прелива мусаката. Тиквичките треба да се покриени со водата.
  6. Мусаката се пече на умерена температура додека убаво се запече.
  7. Се служи со свежа сезонска салата.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: