Рецепти
Мусака со тиквички Ана Ѓорова

Вкусен и едноставен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(300 Грама)

Тиквичка(1 поголема )

Млад кромид(2-3 (може и стар кромид) )

Зелена пиперка(1-2 )

Доматен сос(1 чаша (може и свеж исечкан домат) )

Лук

Магдонос

Масло

Јајце(1 )

Вегета

Црвен пипер

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Тиквичката се лупи и се сече на коси кругови. Се става во цедалка и се посолува и се остава настрана.
  2. Кромидот и пиперката се сечкаат ситно и се пржат на загреано масло. Кога ќе бидат пола пржени, се додава месото и заедно се пржат.
  3. Потоа се додаваат сосот од домати, вегета, црвен пипер, лук и магдонос. Сол и бибер се ставаат по вкус. Се меша за да се изедначи смесата.
  4. Во тавчето каде што ќе ја печете мусаката, прво наредете го филот од мелено месо, а врз него во круг наредете ги тиквичките.
  5. Јајцето се мати и му се додава вода, па со него се прелива мусаката. Тиквичките треба да се покриени со водата.
  6. Мусаката се пече на умерена температура додека убаво се запече.
  7. Се служи со свежа сезонска салата.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: