Рецепти
Непечен колач од чоколадо и кикирики
Здрава алтернатива за чоколаден десерт со какао, фил од кикирики и чоколадна глазура
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кикирики(55 Грама)
Какао(80 Грама)
Овесни снегулки(140 Грама)
Суво грозје(160 Грама)
Кокосово масло(145 грама + 2 лажици )
Јаворов сируп(80 милилитри + 2 лажици )
Зрела банана(2 )
Путер од кикирики-органски(130 Грама)
Кокосово брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во блендер изблендирајте ги кикириките, 30 г какао, прстофат сол и 1 чаша овесни снегулки, блендирајте додека добиете изедначена смеса.
- Додајте 95 г суво грозје, 2 лажици кокосово масло, 1 лажица јаворов сируп (или мед) и останатите овесни снегулки и повторно изблендирајте.
- Добиената смеса убаво натапкајте ја врз плех со намастена хартија (18 см) и ставете 1 час во фрижидер да се стврдне.
- За филот: изблендирајте ги бананите, путерот од кикирики, 65 г суво грозје, 60 мл топено кокосово масло, 1 лажица јаворов сируп (или мед), 1/4 лажичка сол и 1 лажица кокосово брашно.
- Добиената хомогена смеса убаво распоредете ја над првата смеса во плехот и ставете во фрижидер уште 2 часа да се затегне.
- За чоколадната глазура: истопете 85 г кокосово масло, 50 г какао и 80 мл јаворов сируп (или мед) во тенџере на пареа со постојано мешање додека смесата се соедини и се згусне.
- Премачкајте трет слој чоколадна глазура врз колачот, убаво израмнете ја површината и оставете да отстои 6 часа во фрижидер или најдобро преку ноќ.
- Утредента колачот исечете го на коцки, украсете со кикирики и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во