Рецепти
Обланда со таан алва (посно) Ана Ристеска

Брз посен десерт одличен за сите пости

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Алва(400 Грама)

Мелени ореви(300 Грама)

Посен маргарин(150 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Какао(3 Супени лажици)

Посни бисквити(250 Грама)

Вода(300 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Во едно тенџере се става 300 г шеќер со 300 мл вода, па се става на рингла и се остава да зоврие.
  2. Потоа, во оваа смеса се додава таан-алвата искршена на парчиња.
  3. Кога ќе се растопи алвата, се додаваат и 3 лажици какао, потоа 150 г маргарин исечкан на коцкички, како и бисквитите искршени на помали парчиња.
  4. Откако добро ќе се измеша смесата, се трга садот од оган и во смесата се додаваат мелените ореви. Повторно се промешува за да се изедначи смесата.
  5. Потоа, од оваа смеса се нанесува врз секоја обланда и тоа се премачкува убаво, од крај до крај. Премачканите обланди се редат една врз друга и добро се притискаат да се залепат. Само последната кора не се филува.
  6. Откако ќе се стегне обландата се сече на коцки. Се декорира по желба.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: