Рецепти
Обланда со таан алва (посно)
Брз посен десерт одличен за сите пости
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Алва(400 Грама)
Мелени ореви(300 Грама)
Посен маргарин(150 Грама)
Шеќер(300 Грама)
Какао(3 Супени лажици)
Посни бисквити(250 Грама)
Вода(300 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Во едно тенџере се става 300 г шеќер со 300 мл вода, па се става на рингла и се остава да зоврие.
- Потоа, во оваа смеса се додава таан-алвата искршена на парчиња.
- Кога ќе се растопи алвата, се додаваат и 3 лажици какао, потоа 150 г маргарин исечкан на коцкички, како и бисквитите искршени на помали парчиња.
- Откако добро ќе се измеша смесата, се трга садот од оган и во смесата се додаваат мелените ореви. Повторно се промешува за да се изедначи смесата.
- Потоа, од оваа смеса се нанесува врз секоја обланда и тоа се премачкува убаво, од крај до крај. Премачканите обланди се редат една врз друга и добро се притискаат да се залепат. Само последната кора не се филува.
- Откако ќе се стегне обландата се сече на коцки. Се декорира по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во