Рецепти

Оригинални макарони со сирење (Mac & Cheese)
Изненадете ги најблиските со подготовка на вкусни, кремасти, печени макарони со сирење по оригиналниот рецепт на англичаните
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Макарони(500 Грама)
Путер(1/2 Чаша)
Брашно(1/2 Чаша)
Млеко(1 Чаша)
Чедар сирење(500 Грама)
Лебни трошки(1/2 Чаша)
Сол(1 Супена лажица)
Бибер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Сварете ги макароните според упатството на пакувањето.
- Во тенџере стопете го путерот, додајте го брашното и мешајте околу 2-3 минути. Додајте сол и бибер по желба, па полека додавајте го млекото и мешајте убаво неколку минути додека смесата не зовире и се згусне.
- Во намрсена тава со масло ставете ги сварените макарони. Изрендајте над макароните од чедар сирењето, полијте ги со топлата смеса од тенџерето и почекајте да се стопи сирењето.
- Стопете 2 супени лажици путер, ставете ги лебните трошки и мешајте 3-4 минути, па ставете ги врз макароните. Така подготвените макатони, ставете ги во загрена рерна да се печат околу 15-20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во