Рецепти
Ориз со грашак и тиквички (посно)
Може да го сервирате како гарнир со главното јадење или за лесна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(300 Грама)
Компир(250 Грама)
Морков(2 )
Масло(2 Супени лажици)
Кари во прав(2 Супени лажици)
Бистра зеленчукова супа(300 Милилитри)
Лимон(1 )
Тиквичка(2 )
Грашок(300 Грама)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Кафени лажици)
Коријандер(4 Гранчиња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Варете го оризот во малку посолена вода околу 20 минути.
- Компирите добро измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на коцки, пиперката исечкајте ја и исчистете ја од семки и дршки, а морковите излупете ги и исечкајте ги на кругови.
- На загреано масло во подлабока тава пропржете ги компирите, морковите и пиперката. Зачинете со кари, сол и бибер.
- Додајте ги супата и сокот од лимон, па варете ги поклопени 10-тина минути.
- Тиквичките измијте ги, зеленчукот исчистете го, исечете го на крукчиња и задно со грашокот измешајте ги и пржете ги 5 минути.
- Густинот измешајте го со малку ладна вода да се добие хомогена смеса. Измешајте го со зеленчукот и уште еднаш сварете го.
- Варениот ориз измешајте го со зеленчукот.
- Измијте го коријандерот, исушете го и искинете ги листенцата.
- Измијте го лимонот и исечете го на кришки, па јадењето сервирајте го со коријандерот, лимон и магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во