Рецепти
Ориз со грашак и тиквички (посно) Ана Ѓорова

Може да го сервирате како гарнир со главното јадење или за лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Сол

Компир(250 Грама)

Морков(2 )

Зелена лута пиперка(1 )

Масло(2 Супени лажици)

Кари во прав(2 Супени лажици)

Бибер

Бистра зеленчукова супа(300 Милилитри)

Лимон(1 )

Тиквичка(2 )

Грашок(300 Грама)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Кафени лажици)

Коријандер(4 Гранчиња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Варете го оризот во малку посолена вода околу 20 минути.
  2. Компирите добро измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на коцки, пиперката исечкајте ја и исчистете ја од семки и дршки, а морковите излупете ги и исечкајте ги на кругови.
  3. На загреано масло во подлабока тава пропржете ги компирите, морковите и пиперката. Зачинете со кари, сол и бибер.
  4. Додајте ги супата и сокот од лимон, па варете ги поклопени 10-тина минути.
  5. Тиквичките измијте ги, зеленчукот исчистете го, исечете го на крукчиња и задно со грашокот измешајте ги и пржете ги 5 минути.
  6. Густинот измешајте го со малку ладна вода да се добие хомогена смеса. Измешајте го со зеленчукот и уште еднаш сварете го.
  7. Варениот ориз измешајте го со зеленчукот.
  8. Измијте го коријандерот, исушете го и искинете ги листенцата.
  9. Измијте го лимонот и исечете го на кришки, па јадењето сервирајте го со коријандерот, лимон и магдонос.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: