Рецепти
Ориз со грашак и тиквички (посно) Ана Ѓорова

Може да го сервирате како гарнир со главното јадење или за лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Сол

Компир(250 Грама)

Морков(2 )

Зелена лута пиперка(1 )

Масло(2 Супени лажици)

Кари во прав(2 Супени лажици)

Бибер

Бистра зеленчукова супа(300 Милилитри)

Лимон(1 )

Тиквичка(2 )

Грашок(300 Грама)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Кафени лажици)

Коријандер(4 Гранчиња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Варете го оризот во малку посолена вода околу 20 минути.
  2. Компирите добро измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на коцки, пиперката исечкајте ја и исчистете ја од семки и дршки, а морковите излупете ги и исечкајте ги на кругови.
  3. На загреано масло во подлабока тава пропржете ги компирите, морковите и пиперката. Зачинете со кари, сол и бибер.
  4. Додајте ги супата и сокот од лимон, па варете ги поклопени 10-тина минути.
  5. Тиквичките измијте ги, зеленчукот исчистете го, исечете го на крукчиња и задно со грашокот измешајте ги и пржете ги 5 минути.
  6. Густинот измешајте го со малку ладна вода да се добие хомогена смеса. Измешајте го со зеленчукот и уште еднаш сварете го.
  7. Варениот ориз измешајте го со зеленчукот.
  8. Измијте го коријандерот, исушете го и искинете ги листенцата.
  9. Измијте го лимонот и исечете го на кришки, па јадењето сервирајте го со коријандерот, лимон и магдонос.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: