Рецепти
Ослиќ во бел сос од вино (посно) Ана Ѓорова

Посен ручек за целото семејство од печен ослиќ со сос од бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ослиќ(1 Килограм)

Комплет зеленчук за супа

Целер(1 корен )

Лук(3 Чешниња)

Кромид(1 Главица)

Бибер(неколку зрна )

Оцет(1 Супена лажица)

Ловоров лист(1 )

Вода(1 Чаша)

Бело вино(1 Чаша)

Брашно

Масло

Сечкан магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Ослиќот, комплетот зеленчук за супа, кромидот и лукот, ловоровиот лист, оцетот биберот и солта прелијте ги со вода, колку да се покријат, па на тивко варете ги додека рибата не се оддели од коските.
  2. Извадете ја рибата, исчистете ја од коските и распоредете ја во намастен огноотпорен сад. Врз неа сипете го испасираниот зеленчук.
  3. На тивок оган загрејте две лажици масло, додајте две лажици брашно, сол и бибер. Мешајте ја смесата неколку минути додека да добиете тесто со светла боја. Во смесата одеднаш сипајте ги по една чаша бело вино и вода. Сето тоа кратко проварете го со постојано мешање.
  4. Со сосот прелијте ја рибата и во загреана рерна малку потпечете ја. Пред послужување, посипете ја со исечкан магдонос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: