Рецепти
Ослиќ во маринада
Пржен, мариниран ослиќ со гарнир од динстани компири за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бело вино(1 Чаша)
Лук(3-4 Чешниња)
Рузмарин(2 Гранчиња)
Масло(2 Чаши)
Ослиќ(600 Грама)
Компир(1 Килограм)
Млад кромид(1 страк )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Рибата се чисти и ѝ се лупи кожата, па потоа се сече на парчиња.
- Во еден сад се става виното, сечканиот лук и кромид, гранче рузмарин, сол, бибер, па промешуваме и во маринадата ги ставаме парчињата риба. Ги оставаме најмалку 2 часа во фрижидер.
- По тие два часа, ја вадиме рибата и ја валкаме во смеса од брашно и црвен пипер, па ја пржиме во врело масло.
- Компирите ги лупиме, ги сечкаме на парчиња, ги додаваме сечканиот млад кромид, вегета, буковецот, 1 шолја масло и гранче рузмарин, па налеваме вода колку да се покријат компирите и динстаме додека испари водата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во