Рецепти
Овчеполско тавче
Вкусна манџа со свинско и пилешко месо и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(1/2 Килограм)
Пилешко месо(1/2 Килограм)
Кромид(4-5 Главици)
Морков(3 парчиња + 1/2 килограм )
Црвена пиперка(1 )
Модар патлиџан(1/2 )
Гулаш(1 конзерва )
Брашно(1 Супена лажица)
Кисели краставички(1/2 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 5 часа
- Во тенџере со вода на оган се ставаат 1/2 килограм моркови, 3-4 главици кромид, зелка, 1/2 килограм кисели краставички и една телешка коска да се варат околу 3-4 часа.
- Добиената смеса се прецедува и се употребува само течноста.
- Месото се сече на коцки, се посолува, забиберува и се пржи во тава.
- Месото откога ќе се испржи се вади од тава и во истото масло се додаваат 3 исечкани моркови, пиперката, и модриот патлиџан да се динстаат.
- Потоа се додава конзервата гулаш и се остава малку да проврие.
- Во тавата се враќа месото, се промешува и се зачинува со сол и бибер по вкус.
- Во друга тава брашното се пржи во загреано масло, се додава 1 литар од течноста од телешката коска и се остава да проврие. Ги мешаме заедно со месото и ги ставаме во земјена тава. Повторно се зачинува по вкус.
- Се пече во загреана рерна на 250°C, 1 час и 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во