Рецепти
Овчеполско тавче Ана Ѓорова

Вкусна манџа со свинско и пилешко месо и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско месо(1/2 Килограм)

Пилешко месо(1/2 Килограм)

Кромид(4-5 Главици)

Морков(3 парчиња + 1/2 килограм )

Црвена пиперка(1 )

Модар патлиџан(1/2 )

Гулаш(1 конзерва )

Брашно(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Црвен пипер

Зелка

Кисели краставички(1/2 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 5 часа

  1. Во тенџере со вода на оган се ставаат 1/2 килограм моркови, 3-4 главици кромид, зелка, 1/2 килограм кисели краставички и една телешка коска да се варат околу 3-4 часа.
  2. Добиената смеса се прецедува и се употребува само течноста.
  3. Месото се сече на коцки, се посолува, забиберува и се пржи во тава.
  4. Месото откога ќе се испржи се вади од тава и во истото масло се додаваат 3 исечкани моркови, пиперката, и модриот патлиџан да се динстаат.
  5. Потоа се додава конзервата гулаш и се остава малку да проврие.
  6. Во тавата се враќа месото, се промешува и се зачинува со сол и бибер по вкус.
  7. Во друга тава брашното се пржи во загреано масло, се додава 1 литар од течноста од телешката коска и се остава да проврие. Ги мешаме заедно со месото и ги ставаме во земјена тава. Повторно се зачинува по вкус.
  8. Се пече во загреана рерна на 250°C, 1 час и 20 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: