Рецепти

Овесни барови со чоколадо
Домашна ужинка која можете да ја земете со себе на работа, факултет или во школо за вашите деца
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(1 Чаша)
Кафеав шеќер(1/2 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Овесни снегулки(3 Чаши)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Црно чоколадо(исечкано 1 Чаша)
Путер од кикирики-органски(3/4 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 15 минути + 2 часа во фрижидер
- Тавче за печење обложете го со хартија за печење.
- Во тавче на ниска температура ставете го путерот, шеќерот и екстрактот од ванила. Гответе додека шеќерот и путерот не се стопени.
- Додајте ги овесните снегулки, циметот и солта и гответе уште 4-5 минути со мешање.
- Половина од смесата ставете ја во тавчето и убаво притиснете ја со рацете за рамномерно да се распореди.
- Во мал стаклен сад ставете го чоколадото и путерот од кикирики. Ставете го садот во микробранова печка околу 40 секунди или додека состојките не се стопат и убаво не се соединат.
- Потоа сипете 4/5 од филот со чоколадото врз овесните снегулки. Врз чоколадото ставете го останатиот дел од овесните снегулки и одозгора прелијте ги со 1/4 од чоколадниот фил.
- Вака спремни ставете го тавчето во фрижидер 2 часа додека се олади. Потоа исечете коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во