Рецепти
Овошни колачи со крем од ванила
Вкусни колачи со мешано овошје и крем од ванила што лесно се подготвуваат, а се одличен десерт за гостите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 грама за тестото )
Путер(125 грама за тестото )
Вода(100 милилитри или повеќе по потреба за тестото )
Шеќер(70 грама за тестото )
Жолчка од јајце(2 за тестото )
Сол(прстофат за тестото )
Рендана кора од лимон(1/2 лажичка за тестото )
Жолчка од јајце(6 за кремот )
Млеко(7,5 децилитри за кремот )
Шеќер(150 грама за кремот )
Брашно(50 г за кремот )
Путер(10 грама за кремот )
Ванила стапче(1/4 за кремот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Тесто
- Во сад се мешаат брашното, прстофат сол, малку рендана кора од лимон и шеќерот, па се прави длабнатина во средината и се додаваат путерот, омекнат и исечен на коцки, жолчките од јајце и водата.
- Смесата убаво се меша, се мати со миксер додека да добие малку кремаст состав, а потоа се префрла на набрашнета површина, се додава уште брашно по потреба за да се замеси средно тврдо тесто.
- Тестото убаво се изработува со рацете, постепено му се додава од брашното за да не се лепи, а потоа се става во проѕирна фолија и се остава во фрижидер 1 час.
Крем
- Ставете го млекото во тенџере на оган заедно со стапчето ванила.
- Настрана пенасто со миксер изматете ги жолчките со шеќерот.
- Потоа додајте го брашното и добро измешајте.
- Постепено претурајте го топлото (зовриено) млеко во садот и непрекинато мешајте со жица за матење.
- Смесата претурете ја повторно во тенџерето на оган и со непрекинато мешање зовријте ја.
- Откако смесата ќе зоврие, веднаш тргнете ја од оган.
- Измешајте го путерот и изладете го кремот.
- Може по желба во кремот да измешате рендана кора од лимон или неколку капки ликер колку да даде дополнителен шмек, може да додадете топено чоколадо (10 г чоколадо во 100 г крем), или пак, сечкани ореви или ф’стаци (5 г ореви во 100 г крем).
Финална постапка
- Тестото расукајте го не многу тенко, па со модли или со поголема чаша (подобро поголеми кругови) исечете кругови.
- На краевите задебелете ги и боцнете го тестото со виљушка, па ставете ги круговите врз намастен и набрашнет огноотпорен сад.
- Печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
- Печените колачи оставете ги малку да се оладат, па премачкајте ги во средината со кремот.
- Врз колачите може да ставите сезонско, мешано овошје по вкус (грозје, банани, киви, круши, ананас, јагоди и рибизли).
- Одозгора прелијте ги колачите со 3 лажици мармалад од кајсии, претходно растопен на тивок оган во тенџере заедно со сокот од 1/2 лимон и 2 лажици вода.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во