Рецепти
Палачинки со банана и прелив од портокал Ана Ѓорова

Откако еднаш ќе ги пробате, ќе посакате повторно да ги подготвите овие интересни палачинки со прелив од свеж сок од портокал и банани

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(75 Грама)

Јајце(4 )

Млеко(300 Милилитри)

Интегрално пченично брашно(125 Грама)

Кафеав шеќер(100 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Банана(3 )

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Сок од портокал(100 Милилитри)

Посно црно чоколадо(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Растопете го путерот на оган и оставете настрана малку да се олади.
  2. Во длабок сад додајте 2 јајца, млеко, 50 грама шеќер и сол и убаво измешајте. Постепено додавајте го брашното и повторно мешајте ја смесата додека не добиете глатка смеса без грутки и потоа оставете да отстои 20-тина минути.
  3. Загрејте ја тавата со путер и од добиената смеса пржете палачинки од двете страни, на вообичаен начин.
  4. Излупените банани исечете ги на парчиња и помешајте ги со 1 кафена лажица лимонов сок.
  5. Жолчките од јајце измешајте ги со останатиот шеќер, а белките промешајте ги над зовриена вода во сад 3-4 минути додека не добиете кремаста смеса. Постепено додавајте го со белките и сокот од портокал и преостанатиот сок од лимон додека смесата не почне пенасто да се подигнува.
  6. Бананите наредете ги на готовите палачинки, преливот од портокал ставете го над бананите и ставете го претходно растопеното чоколадо.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: