Рецепти
Палачинки со блитва и павлака
Одлични се за вечера или за предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(2 )
Млеко(2 Децилитри)
Газирана вода(2 Децилитри)
Брашно(400 Грама)
Блитва(3-4 Китки)
Павлака(300 Грама)
Рендан пармезан(или кашкавал 200 Грама)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јајцата се матат, се додава млекото, водата и брашното и се прави смеса за палачинки.
- Блитвата се мие, ѝ се отсекуваат рачките и се вари во зовриена вода.
- Сварената блитва се прелива со студена вода, се цеди и ситно се сечка.
- Потоа се пропржува во загреано масло, се додаваат солта и ориганото и потоа пармезанот.
- Од смесата за палачинки се пржат палачинки од двете страни во намастена тава на рингла.
- Секоја од пржените палачинки се премачкува со павлака и се става од блитвата, па се витка во ролна.
- Палачинките се сечат на половина, се редат во чинија и се декорираат по желба.
*Од оваа смеса ќе добиете 30 палачинки, а количината за фил е 10.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во