Рецепти
Палачинки со блитва и павлака Ана Ѓорова

Одлични се за вечера или за предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(2 )

Млеко(2 Децилитри)

Газирана вода(2 Децилитри)

Брашно(400 Грама)

Блитва(3-4 Китки)

Павлака(300 Грама)

Рендан пармезан(или кашкавал 200 Грама)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јајцата се матат, се додава млекото, водата и брашното и се прави смеса за палачинки.
  2. Блитвата се мие, ѝ се отсекуваат рачките и се вари во зовриена вода.
  3. Сварената блитва се прелива со студена вода, се цеди и ситно се сечка.
  4. Потоа се пропржува во загреано масло, се додаваат солта и ориганото и потоа пармезанот.
  5. Од смесата за палачинки се пржат палачинки од двете страни во намастена тава на рингла.
  6. Секоја од пржените палачинки се премачкува со павлака и се става од блитвата, па се витка во ролна.
  7. Палачинките се сечат на половина, се редат во чинија и се декорираат по желба.

*Од оваа смеса ќе добиете 30 палачинки, а количината за фил е 10.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: