Рецепти
Палачинки со блитва и павлака Ана Ѓорова

Одлични се за вечера или за предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(2 )

Млеко(2 Децилитри)

Газирана вода(2 Децилитри)

Брашно(400 Грама)

Блитва(3-4 Китки)

Павлака(300 Грама)

Рендан пармезан(или кашкавал 200 Грама)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јајцата се матат, се додава млекото, водата и брашното и се прави смеса за палачинки.
  2. Блитвата се мие, ѝ се отсекуваат рачките и се вари во зовриена вода.
  3. Сварената блитва се прелива со студена вода, се цеди и ситно се сечка.
  4. Потоа се пропржува во загреано масло, се додаваат солта и ориганото и потоа пармезанот.
  5. Од смесата за палачинки се пржат палачинки од двете страни во намастена тава на рингла.
  6. Секоја од пржените палачинки се премачкува со павлака и се става од блитвата, па се витка во ролна.
  7. Палачинките се сечат на половина, се редат во чинија и се декорираат по желба.

*Од оваа смеса ќе добиете 30 палачинки, а количината за фил е 10.

Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: