Рецепти
Палачинки со блитва и павлака Ана Ѓорова

Одлични се за вечера или за предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(2 )

Млеко(2 Децилитри)

Газирана вода(2 Децилитри)

Брашно(400 Грама)

Блитва(3-4 Китки)

Павлака(300 Грама)

Рендан пармезан(или кашкавал 200 Грама)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јајцата се матат, се додава млекото, водата и брашното и се прави смеса за палачинки.
  2. Блитвата се мие, ѝ се отсекуваат рачките и се вари во зовриена вода.
  3. Сварената блитва се прелива со студена вода, се цеди и ситно се сечка.
  4. Потоа се пропржува во загреано масло, се додаваат солта и ориганото и потоа пармезанот.
  5. Од смесата за палачинки се пржат палачинки од двете страни во намастена тава на рингла.
  6. Секоја од пржените палачинки се премачкува со павлака и се става од блитвата, па се витка во ролна.
  7. Палачинките се сечат на половина, се редат во чинија и се декорираат по желба.

*Од оваа смеса ќе добиете 30 палачинки, а количината за фил е 10.

Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: