Рецепти

Палачинки со рум и чоколадо
Благи палачинки со рум, лешници и суво грозје, во прелив од чоколадо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Јајце(2 )
Путер(2 Супени лажици)
Млеко(3/8 Литри)
Лешник(75 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Шеќер(2 Супени лажици)
Рум(1/2 Чаша)
Слатка павлака(1/8 Литар)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Млечно чоколадо(50 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Изматете ги јајцата, брашното, млекото и малку сол. Смесата оставете ја да отстои половина час, а потоа на тефлонско тавче печете тенки палачинки од двете страни со малку путер или маргарин.
- Во друг сад запржете ги сечканите лешници, сувото грозје и 1 лажица шеќер сè додека не се карамелизираат, а потоа одозгора прелијте со рум. Со оваа смеса премачкајте ги палачинките и оставете ги на топло место.
- Павлаката, 1 лажица шеќер и ванилин шеќерот оставете ги малку да зовријат и потоа во таа смеса растопете го иситнетото чоколадо. Жолчката изматете ја со 2 лажици млеко и додајте ги на чоколадото, откако ќе ја тргнете смесата од рингла. Оваа смеса ставете ја врз палачинките со рум, а по желба можете да ги посипете и со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во