Рецепти
Палачинки со рум и чоколадо Ана Ѓорова

Благи палачинки со рум, лешници и суво грозје, во прелив од чоколадо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(200 Грама)

Јајце(2 )

Путер(2 Супени лажици)

Млеко(3/8 Литри)

Лешник(75 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Шеќер(2 Супени лажици)

Рум(1/2 Чаша)

Слатка павлака(1/8 Литар)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Млечно чоколадо(50 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Изматете ги јајцата, брашното, млекото и малку сол. Смесата оставете ја да отстои половина час, а потоа на тефлонско тавче печете тенки палачинки од двете страни со малку путер или маргарин.
  2. Во друг сад запржете ги сечканите лешници, сувото грозје и 1 лажица шеќер сè додека не се карамелизираат, а потоа одозгора прелијте со рум. Со оваа смеса премачкајте ги палачинките и оставете ги на топло место.
  3. Павлаката, 1 лажица шеќер и ванилин шеќерот оставете ги малку да зовријат и потоа во таа смеса растопете го иситнетото чоколадо. Жолчката изматете ја со 2 лажици млеко и додајте ги на чоколадото, откако ќе ја тргнете смесата од рингла. Оваа смеса ставете ја врз палачинките со рум, а по желба можете да ги посипете и со шеќер во прав.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: