Рецепти

Палента со кашкавал
Одлична лесна вечера или појадок која оди совршено со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 75 минути
- Во еден сад ставете да зовријат 2 л вода, па додајте малку сол и брашно, брзо мешајќи го за да не се создадат грутки.
- Кога ќе започне да врие, намалете го огнот и варете ја палентата 1 час, често мешајќи ја.
- Кога ќе се згусне, префрлете ја врз рамна површина и исечете ја на парчиња.
- Префрлете половина од парчињата палента во намастена тава, полијте ги со растопениот путер и посипете ги со кашкавал, па прекријте ги со останатите парчиња палента.
- Полијте ги со останатиот путер и посипете ги со останатиот кашкавал.
- Палентата можете да ја сервирате веднаш или да ја потпечете кратко време во рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во