Рецепти
Пастрмајлија со свинско месо
Македонска традиционална „пица“ со свинско месо и црвен пипер
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(20 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(2-3 Кафени лажици)
Црвена пиперка(1 )
Свинско месо(800 Грама)
Свинска маст(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Месото исечете го на коцки, посолете го, додајте црвен пипер и оставете го во фрижидер да отстои по можност преку ноќ.
- Квасецот измешајте го со малку топла вода и со брашното и оставете да стаса, а потоа замесете средно меко тесто со уште малку топла вода и сол. Замесеното тесто покријте го со кујнска крпа и оставете го да стаса додека дупло не го зголеми волуменот.
- Стасаното тесто поделете го на 8 топки и секој дел расукајте го долгнавесто, во форма на пастрмајлија и со помош на дланките здебелете го тестото на краевите.
- Врз така подготвеното тесто, ставете од свинското месо и малку свинска маст. По желба додајте и малку мелена пиперка.
- Печете ги пастрмајлиите во загреана рерна на 180°C, околу 30 минути. Можете да ја печете 20-25 минути, па потоа да ја извадите од рерна и да ја полиете со разматено јајце и да печете уште 5-10 минути.
- Послужете со лути пиперчиња и буковец по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во