Рецепти
Пастрмајлија со свинско месо Ана Ѓорова

Македонска традиционална „пица“ со свинско месо и црвен пипер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(20 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(2-3 Кафени лажици)

Црвена пиперка(1 )

Свинско месо(800 Грама)

Свинска маст(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Месото исечете го на коцки, посолете го, додајте црвен пипер и оставете го во фрижидер да отстои по можност преку ноќ.
  2. Квасецот измешајте го со малку топла вода и со брашното и оставете да стаса, а потоа замесете средно меко тесто со уште малку топла вода и сол. Замесеното тесто покријте го со кујнска крпа и оставете го да стаса додека дупло не го зголеми волуменот.
  3. Стасаното тесто поделете го на 8 топки и секој дел расукајте го долгнавесто, во форма на пастрмајлија и со помош на дланките здебелете го тестото на краевите.
  4. Врз така подготвеното тесто, ставете од свинското месо и малку свинска маст. По желба додајте и малку мелена пиперка.
  5. Печете ги пастрмајлиите во загреана рерна на 180°C, околу 30 минути. Можете да ја печете 20-25 минути, па потоа да ја извадите од рерна и да ја полиете со разматено јајце и да печете уште 5-10 минути.
  6. Послужете со лути пиперчиња и буковец по желба.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: