Рецепти
Пастрмајлија со свинско месо Ана Ѓорова

Македонска традиционална „пица“ со свинско месо и црвен пипер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(20 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(2-3 Кафени лажици)

Црвена пиперка(1 )

Свинско месо(800 Грама)

Свинска маст(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Месото исечете го на коцки, посолете го, додајте црвен пипер и оставете го во фрижидер да отстои по можност преку ноќ.
  2. Квасецот измешајте го со малку топла вода и со брашното и оставете да стаса, а потоа замесете средно меко тесто со уште малку топла вода и сол. Замесеното тесто покријте го со кујнска крпа и оставете го да стаса додека дупло не го зголеми волуменот.
  3. Стасаното тесто поделете го на 8 топки и секој дел расукајте го долгнавесто, во форма на пастрмајлија и со помош на дланките здебелете го тестото на краевите.
  4. Врз така подготвеното тесто, ставете од свинското месо и малку свинска маст. По желба додајте и малку мелена пиперка.
  5. Печете ги пастрмајлиите во загреана рерна на 180°C, околу 30 минути. Можете да ја печете 20-25 минути, па потоа да ја извадите од рерна и да ја полиете со разматено јајце и да печете уште 5-10 минути.
  6. Послужете со лути пиперчиња и буковец по желба.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: