Рецепти
Пастрмка на охридски начин Ана Ѓорова

Полнета пастрмка со сос од лук, домати, пиперка и магдонос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пастрмка(4 )

Масло(8 Супени лажици)

Лук(250 Грама)

Домат(400 Грама)

Црвена пиперка(1 )

Свеж магдонос(1 Китка)

Лимон(1 )

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Црвен пипер(1 Прстофат)

Вегета(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Пастрмките исчистете ги, измијте ги и исушете ги, а потоа исечете ги со остар нож од под главата до перката и попрскајте ги со лимонов сок.
  2. На врело масло пропржете исечкан лук и кога малку ќе омекне, додајте ја исечканата пиперка, излупените и исечканите домати. Посолете и пржете на тивок оган додека водата не испари. На крај, додајте исечкан магдонос, црвен пипер и бибер.
  3. Пастрмките ставете ги во загреана намастена тава и пржете ги на двете страни. Кога ќе бидат готови, извадете им ја коската, посолете ги, забиберете ги, додајте вегета, лимонов сок и наполнете ги со претходно подготвената смеса од лук и домати.
  4. Така подготвените пастрмки, ставете ги во загреана рерна уште малку да се испечат, а потоа послужете ги со свежа салата или прилог по желба. Може малку да ги набрашните пред да ги ставите да се печат, за да не се распаднат.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: