Рецепти
Пастрмка на охридски начин
Полнета пастрмка со сос од лук, домати, пиперка и магдонос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрмка(4 )
Масло(8 Супени лажици)
Лук(250 Грама)
Домат(400 Грама)
Црвена пиперка(1 )
Свеж магдонос(1 Китка)
Лимон(1 )
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Црвен пипер(1 Прстофат)
Вегета(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пастрмките исчистете ги, измијте ги и исушете ги, а потоа исечете ги со остар нож од под главата до перката и попрскајте ги со лимонов сок.
- На врело масло пропржете исечкан лук и кога малку ќе омекне, додајте ја исечканата пиперка, излупените и исечканите домати. Посолете и пржете на тивок оган додека водата не испари. На крај, додајте исечкан магдонос, црвен пипер и бибер.
- Пастрмките ставете ги во загреана намастена тава и пржете ги на двете страни. Кога ќе бидат готови, извадете им ја коската, посолете ги, забиберете ги, додајте вегета, лимонов сок и наполнете ги со претходно подготвената смеса од лук и домати.
- Така подготвените пастрмки, ставете ги во загреана рерна уште малку да се испечат, а потоа послужете ги со свежа салата или прилог по желба. Може малку да ги набрашните пред да ги ставите да се печат, за да не се распаднат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во