Рецепти
Пастрмка на охридски начин Ана Ѓорова

Полнета пастрмка со сос од лук, домати, пиперка и магдонос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пастрмка(4 )

Масло(8 Супени лажици)

Лук(250 Грама)

Домат(400 Грама)

Црвена пиперка(1 )

Свеж магдонос(1 Китка)

Лимон(1 )

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Црвен пипер(1 Прстофат)

Вегета(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Пастрмките исчистете ги, измијте ги и исушете ги, а потоа исечете ги со остар нож од под главата до перката и попрскајте ги со лимонов сок.
  2. На врело масло пропржете исечкан лук и кога малку ќе омекне, додајте ја исечканата пиперка, излупените и исечканите домати. Посолете и пржете на тивок оган додека водата не испари. На крај, додајте исечкан магдонос, црвен пипер и бибер.
  3. Пастрмките ставете ги во загреана намастена тава и пржете ги на двете страни. Кога ќе бидат готови, извадете им ја коската, посолете ги, забиберете ги, додајте вегета, лимонов сок и наполнете ги со претходно подготвената смеса од лук и домати.
  4. Така подготвените пастрмки, ставете ги во загреана рерна уште малку да се испечат, а потоа послужете ги со свежа салата или прилог по желба. Може малку да ги набрашните пред да ги ставите да се печат, за да не се распаднат.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: